Veelgestelde vragen over Pizzachef

Heb je een vraag over 1 van de spelregels? De meest gestelde vragen kun je op deze pagina vinden. Staat jouw vraag er niet bij? We willen je graag verder helpen, dus neem gerust contact met ons op.

Over de toppings

Hoe maak ik een aflegstapel?
De aflegstapel leg je naast het bord. De aflegstapel bevat willekeurige stapels toppings. Geen gelijke stapels en je hoeft ook niet te tellen, gewoon stapels die niet zĆ³ hoog zijn dat ze omvallen. šŸ˜‰ Je legt de topping met de bovenkant (de topping) naar boven. Denk er wel even om dat je mystery bags met de goede, gesloten kant (waar de papieren zak met vraagteken op staat) naar boven neerlegt.

Hoe en wanneer vul ik toppings aan op de markt?
Toppings worden aangevuld op het moment dat de markt leeg begint te raken. Er mogen op geen moment lege kratten op de markt zijn. Aanvullen doe je als 1 of meerdere kratten nog maar 1 topping bevatten en doe je als volgt:

  • Pak de toppings van de aflegstapel en vul de stapels aan die bijna leeg zijn. Je vult van onder aan, dus de topping die bovenaan lag op de bijna lege stapel ligt nog steeds bovenaan.
  • Als je nu toch die aflegstapel in je hand hebt, vul je ook gelijk wat andere stapels aan die niet zo heel vol meer zijn.

Over de missiekaarten

Geldt voor de missie ‘Bezorg pizza’s bij 4 huizen op rij’ dat huis 1 en 10 op rij zijn?
Nee, het restaurant zit ertussen. Je hebt je missie niet gehaald als je niet op 4 opeenvolgende huisnummers bezorgd hebt.

Bij de missies waarbij ik een aantal pizza’s bij specifieke huizen moet bezorgen, moet ik dan bij elk van die huizen bezorgen?
Nee, dat hoeft niet. Neem bijvoorbeeld de missie ‘Bezorg ten minste 3 pizza’s bij de huizen 1,3 en/of 5’. Hierbij bezorg je dus in totaal minimaal 3 pizza’s bij die genoemde huisnummers. Of je ze bijvoorbeeld alle 3 bij huisnummer 1 bezorgt, bij elk huis eentje of 2 bij huisnummer 1 en 1 bij huisnummer 5 maakt niet uit. 

Over de chefkaarten

Kan je een flitsbezorging verkeerd bezorgen?
Ja, dat kan. Net zoals bij andere bestellingen ontvang je geen geld bij het bezorgen van de pizza (dus ook niet de fooi voor de flitsbezorging). De bezorging telt wel mee voor je missies en je stapelbonus.

Mag ik met de chefkaart ‘Vraag een bestelkaart met of zonder een specifieke topping’ ook vragen om een bestelkaart met tomatensaus of mozzarella?
Ja, dat mag. Tomatensaus en mozzarella worden in het spel als toppings beschouwd. Je bent er dus zeker van dat je een bestelkaart krijgt als je er eentje vraagt met die toppings. Maar de kans dat je een kaart krijgt die je nodig hebt is weer kleiner. Heb je bijvoorbeeld de missie om pizza’s met olijven te bezorgen? Dan kan het slimmer zijn om te vragen om een bestelkaart met die topping. Maar geen spelletje is hetzelfde, dus doe vooral wat binnen jouw strategie past! šŸ™‚

Mag ik met de chefkaart ‘pak een topping van een andere bezorger af’ ook een mystery bag pakken?
Zeker! Ook dit zijn toppings, dus ook een dubbele topping, een verrotte topping of iets anders dat je in de mystery bag vindt mag je afpakken.

Mag ik met de speel-onmiddelijk-kaart ‘Open markt’ ook een verrotte topping terugleggen op de markt?
Ja, dat mag. Elke speler mag een topping naar keuze terugleggen. Dit mogen dus ook mystery bags, waaronder verrotte toppings, zijn.

Over de puntentelling

Verlies ik geld als ik aan het einde van het spel een verrotte topping overhoud?
Nee. Een verrotte topping is geen topping waar je je pizza mee zou kunnen beleggen. Voor de andere toppings verlies je 1 munt per topping omdat je ingrediƫnten hebt verspild, maar dat is bij een verrotte topping dus niet het geval.

Verlies ik geld als ik mijn bestelkaart voor de pizza Fantasia overhoud aan het einde van het spel?
Nee. Deze pizza is niet door een specifiek huis besteld, omdat je dat zelf mag invullen. Bij overige bestelkaarten verlies je geld omdat je een bestelling hebt aangenomen die je niet hebt geleverd, maar dat is bij de pizza Fantasia dus niet zo. Dit betekent ook dat je geen overgebleven toppings mag wegleggen onder je bestelkaart van de pizza Fantasia.

Ik heb meer dan 100 munten gehaald. Hoe kan ik verder tellen?
Goed bezig, jij hebt al aardig door hoe je veel fooi kan verdienen! Je kan na de 100 verder tellen door bij het begin van de scorebalk verder te lopen. Dus 1 is 101, 2 is 102 etc.

We zijn met evenveel geld geƫindigd, wat nu?
Het is gelijkspel en dat betekent dat er 2 (of nog meer) winnaars zijn! Er is geen tiebreak. De volgende keer dus misschien toch een extra missie proberen?

Over de bezorging

Wat is het verschil tussen een pizza stiekem bezorgen en verkeerd bezorgen?
Als je een pizza verkeerd bezorgt zet je hiervoor een willekeurige bestelkaart in. Daarna verzamel je de toppings op de bestelkaart, maar kies je een ander huis om aan te bezorgen. Je legt het pizza-fiche bij het huis van je keuze. Je krijgt voor deze verkeerde bezorging alleen geen geld (niet voor de bestelling en ook geen snelheidsbonus). De bezorging telt wel mee voor je missies en de stapelbonus.

Een pizza stiekem bezorgen kan alleen bij een flitsbezorging (speel onmiddellijk-kaart). Je verzamelt alle toppings voor de pizza en ontvangt het geld voor de pizza en de fooi voor de flitsbezorging (geen snelheidsbonus), maar je houdt de bestelkaart niet in je bezit (deze leg je op de aflegstapel). Je legt je pizza-fiche ook niet bij een huis. De bezorging telt dus niet mee voor je missies en stapelbonus. Maar omdat je geen pizza-fiche inlevert, kan je dus 9 pizza’s bezorgen en op die manier dus makkelijk extra geld verdienen.

Kunnen er meer dan 4 pizza’s bij een huis bezorgd worden?
Nee, dat kan niet. Er zijn per huis 4 bestelkaarten beschikbaar. Maar… als een pizza verkeerd bezorgd wordt en/of een pizza Fantasia bezorgd wordt, kunnen 1 of meerdere bestelkaarten niet bezorgd worden. Er kunnen namelijk nooit meer dan 4 pizza-fiches bij een woning liggen. Wacht dus niet te lang met het bezorgen van je pizza! šŸ˜‰

Laten we contact houden

Wil je alles weten over Pizzachef? We houden je graag op de hoogte van het laatste Pizzachef-nieuws. Je ontvangt maximaal eens per maand mail van ons.

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Winkelwagen