Ontmoet Maresa
Maresa Jacobse is redacteur van Pizzachef. Graag stellen we haar een aantal vragen om haar beter te leren kennen en meer te weten over haar werk en liefde voor pizza’s.
Waar kennen we jou van?
Dat ligt er net aan wat je interesse heeft – ik schrijf en vertaal namelijk voor veel verschillende opdrachtgevers en heb ook een aantal kinderboeken geschreven en vertaald. Soms doe ik aan ghostwriting, daarvan ken je me dan dus juist weer niet. 😉 Als echte pizzafan ken je me straks als degene die de eindredactie deed voor Pizzachef (en mocht je nu iets geks zien in de tekst, laat het dan gerust weten!).
Waarvan verschilt het schrijven voor een bordspel met het schrijven van andere tekst?
Vaak lijken verschillende teksten erg op elkaar. Mijn aanpak is dan ook meestal hetzelfde: wat heeft degene die de tekst leest hieraan? Ik verplaats me in wie een tekst te lezen krijgt. Dat klinkt als een open deur, maar vaak denken mensen met het schrijven van een tekst nog iets teveel vanuit zichzelf (‘wat wil ik vertellen? Wat vind ik belangrijk om te vermelden?’). Mijn missie is om elke tekst scherp te krijgen voor de doelgroep. Zo duik je in het verhaal wat iemand heeft bedacht. De ene keer is het verhaal echt een boek, de andere keer is het productinformatie. Bij Pizzachef draaide alles om het verhaal dat rond het spel is bedacht. Om nog even binnen de context te blijven: voor zo’n spel moet de tekst goed behapbaar zijn zodat iedereen mee kan spelen.
Je bent redacteur van Pizzachef. Wat betekent dat?
Voor mij betekent dat een hele eer, want als pizzafan meewerken aan een spel over pizza is ergens ook een droom die uitkomt. Wat het praktisch inhoudt: ik lees alles honderd keer en leg op elke slak zout. Een oud-docent van mij zei ooit dat er nog nooit een perfecte tekst is geschreven. Ook zei hij dat er altijd wel foutjes achterblijven. Maar… je kunt zeker je best doen om alles zo goed mogelijk te krijgen. Dat was dus een taak waar ik graag mijn tanden in zette (ik blijf even in de flauwe woordgraphoek zitten… beroepsdeformatie).
Waar let je op bij het schrijven van spelregels?
Hoe minder uitleg, hoe beter. Alles wat iemand makkelijk zelf kan invullen, laat je het liefst weg. Tegelijkertijd moet je tekst zo zijn geschreven (en genoeg uitleg geven) om niet al te veel misverstanden te creëren.
Verder bedenk je wat prettig leesbaar is voor de doelgroep. Getallen voluit schrijven hoort in principe tot en met twintig, maar voor iemand van net tien lijken teksten met voluit geschreven cijfers net wat minder overzichtelijk. Ook die groep wil je het makkelijk maken. Dan maak je dus soms de keuze om, in dit geval, getallen als cijfers te vermelden. Dit draagt ook bij aan makkelijker begrijpen wat er wordt verwacht en op die manier kun je sneller aan de slag met het spel. Je kunt heel erg op taalregels gaan ‘zitten’, maar uiteindelijk moet je het doel van je tekst voor ogen houden. Dus: wat is er nodig om met zo min mogelijk uitleg alles uit dit spel te halen?
Wat voor tip heb je voor mensen die zelf een bordspel willen ontwerpen?
Zorg voor een goed verhaal, en kijk naar welke details je daarbij kunt verwerken om dit verhaal in het spel nog extra tot leven te wekken.
Wat is je favoriete pizza?
Dat is altijd de eerstvolgende die ik eet. Mijn laatste pizza was er eentje met pepperoni, spinazie en extra knoflook. Ik bestel het liefst een pizza met lekker veel tomatensaus, soms met vlees, soms zonder vlees, soms met extra knoflook, soms een lekker pittige pizza… op pizza’s met crème fraîche of barbecuesaus na lust ik ze vrijwel allemaal, zowel met dikke als dunne bodem. En ja, ik ben ook iemand die af en toe ananas op de pizza wil. 😉 Mijn ‘gekste’ ingrediënt/topping is denk ik tot nu toe augurk. Lekker met een beetje chilisaus boven op de tomatensaus en kaas! Ik heb na dit interview trouwens wel wat trek gekregen…